Ring oss

+47 98 81 27 52

}
Åpningstider

Man. – Fre. Kl. 09.00 – 19.00

Sex, Skam og Overgangsalder

Både før og under min utdannelse som sexolog så har jeg lagt merke til en rekke skriverier i media om kvinner son plages i overgangsalderen. Jeg er ikke der enda, ifølge blodprøve hos fastlegen. Jeg har samtidig kjent på en slags uro og grubling over dette med overgangsalder, da det er så mye fokus i media på alle de som har plager. Kommer det til å bli slik for meg? Så ser jeg intervju og delinger i forum hvor både partnere og kvinner får frem at de er nærmest ferdig som seksuelle vesen etter passerte 40. Denne uken hadde NRK TV et interessant program, «Sex, Skam og Overgangsalder». Dette er et tema jeg brenner for, som sexolog og driveren av Sexolog & Parterapeutene . Og det var bakgrunnen for min hovedoppgave som jeg skrev på Sexologutdanningen, med tittelen «40 pluss-fortsatt våt og kåt»?

Er det virkelig slik? Er vi damer «ferdige» som seksuelle vesener etter passerte 40? Er vi bare en «tørrpinne» som ikke liker sex lengre, og aldri mer får orgasmer? Hvordan oppleves egentlig overgangsalderen? Går kvinner til Sexolog for sine plager? Får kvinner svekket sexlyst i takt med økt alder, eller er det myter? Og de som har plager, hvordan opplever de å møtes i helsevesenet? Som hos fastlege, gynekolog. Hvordan behandles plager? Og hva gjør det med oss som seksuelle vesen i takt med aldring?

Alt dette var tema som jeg belyste i min hovedoppgave. Hvor jeg valgte å belyse fakta og myter rundt seksualitet for kvinner passert 40. Med særlig fokus på hvordan klimateriet og overgangsalder påvirker kroppen. Heldigvis kan jeg formidle at vi kvinner er fortsatt «våt og kåt», etter fylte 40;) Forskning og undersøkelser viser til kvinner som har et rikt sexliv både som 70-80 0g 90 åringer. I NRK-programmet ble det f.eks. gitt eksempel på en 95 årig kvinne som fortsatt fikk orgasmer. Samtidig er det ikke til å komme fra at mange kvinner opplever plager som er tøffe å forholde seg til.

Snakker du om overgangsalder?

Er du en kvinne passert 40-50, som deler med venner, din partner eller lege om eventuelle plager du har i overgangsalder?

Det «vanlige» er å snakke om hetetokter, som symptom på overgangsalder. Som kvinnene i NRK-programmet fikk frem så har de hatt andre typiske plager og. Som tørr skjede, «brain fog/hjernetåke», stive ledd, hårtap, kribling under hunden som føles som insekter som kravler, søvnløshet og plager med tretthet. Det ble f.eks, gitt eksempel på at ca. 40 prosent kvinner som deltok i en undersøkelse om overgangsalder opplevde endring i psykisk helse. Etter besøk hos lege kom 2/3 ut derfra med resept på antidepressiva.

Tør du å få hormontilskudd?

I overgangsalderen er det som om hormonfabrikken, som produserer østrogen og progesteron, har arbeidere som begynner å nærme seg «pensjon». Og arbeiderene slutter gradvis å jobbe. Produksjonen av østrogen begynner å avta, og da inntrer symptomene i kroppen på østrogenmangel.

Når jeg snakker om dette med overgangsalder med klienter eller venner så går det igjen at mange vegrer seg for å starte med f.eks. østrogentilskudd. Redselen er der for økt forekomst av brystkreft.

Dette med hormonbehandling er omdiskutert. Mange kvinner ble skremt vekk fra å starte med hormontilskudd for ca. 20 år siden. Hvor store avisoverskrifter fikk frem at det var betydelig økt risiko for brystkreft hos kvinner som startet med østrogentilskudd Bakgrunnen for dette var «Women’s Health Initiative» , en stor amerikansk studie som ble initiert av National Institute of Health. I Nogen gikk f.eks salget av hormonterapi dramatisk ned fra 170 000 brukere før 2001 til kun 50 000 etter 2002. Nyere forskning motstrider undersøkelsen, og viser heller til fordeler med østrogentilskudd.

Vi i Sexolog & Parterapeutene er ikke leger eller forskere, så vi sier til våre klienter at det må bli ei egenvurdering eller i samsvar med lege hva som er best for egen del i vurderingen om en skal starte med hormontilskudd eller ei.

Alkohol farligere enn hormontilskudd?

Jeg merker det på meg selv, at som en kvinne i 40 årene så har jeg mye mer egentid. Økonomien er god, og det er sosialt akseptert å nye vin i helger og sosiale lag. Det som er skremmende, som vi kanskje ikke ønsker å ta inn over oss, er negativ påvirkning som alkohol kan ha for overgangsalder. Det kan fremme hetetokter. Og mest alvorlig er forskning som viser til at alkohol øker risiko for brystkreft og økning i brysttetthet. Og at østrogen påvirkes av alkohol.

Her kar du lese er om dette med alkohol og

(kilde Dagens Medisin)

Overgangsalder og sex

I NRK-programmet «Sex, Skam og Overgangsalder» ble det atter stilt spørsmål ved om kvinner kan få orgasme og ha sex etter overgangsalder?
Ja! Visst kan vi det! Og dette er noe av det jeg brenner ekstra for som sexolog. Vi må slutte å snakke oss «ned», for det gjelder ikke for alle kvinner at sexlyst og orgasmer fordufter i det vi har passert 40-50 år.. La oss snakke oss OPP, og se på alle flotte damer der ute som er godt voksen. Og ser så både sexy og vakre ut!  Vi kvinner er både «våte og kåte» etter passerte 40. Det ble. f.eks. nevnt i NRK-programmet en kvinne på 95 som fikk orgasmer.

Det å miste menstruasjonen kan for mange kvinner oppleves som en befrielse, å endelig være ferdig med mensen. Samt slippe risiko for graviditet. Og kvinner kan oppleve en fase i livet med mer frihet. Samtidig er det ikke til å komme fra at en rekke kvinner opplever utfordringer. Det det mange som har tørre slimhinner, eller svekket sexlyst. Østrogen fungerer bl.a. som et «glidemiddel» for slimhinner, og når en kvinnekropp ha mindre østrogen så vil det og kunne føre til at slimhinner blir tørre.

Alderen kvinner får lettest orgasmer

Nettstedet Lovehoney har samlet inn svar fra hundrevis av australiere mellom 18 og 70 år, som har svart på i hvilken alder de har klart å få flest orgasmer.De fant ut at hele 63 prosent, og den soleklart største gruppen av kvinner, oppnår «The Big O» hyppigst fra de er 45 år og oppover.

I en stor amerikansk undersøkelse om kvinner sin seksualitet etter fylte 40 fant de ut dette:

  • Halvparten (49,8 prosent) av kvinnene hadde hatt seksuell aktivitet innenfor den siste måneden, med eller uten en partner.
  • De fleste (64,5 prosent) rapporterte at de ble seksuelt opphisset i hvert fall en av de gangene de hadde hatt sex i den siste måneden.
  • 69 prosent opplevde at de ble våte i skrittet.
  • 67,1 prosent fikk orgasme.
  • En av tre kvinner rapporterte at de opplevde lite eller manglende lyst.
  • Følelsesmessig nærhet under sex førte generelt til orgasme og våthet.
  • 66 prosent av de seksuelt aktive kvinnene var fornøyde med sexlivet sitt.
  • Det samme var nesten halvparten av de seksuelt inaktive kvinnene.
  • 61 % fornøyd med sitt sexliv
  • 50 % av kvinnene i alderen 80 år eller over rapporterte at de under sex ble opphisset, våte – og for det meste oppnådde orgasme

Til deg som partner:

Jeg digger å se voksne modne kvinner, som utstråler selvsikkerhet og en aura av kvinnelighet. Hvor de ser sexy og vakre ut! Jeg har samtidig hatt utallige kvinner passert 40-50 i coaching hos meg, som har ønsket å slanke seg Og som har mistrivdes veldig med ekstra kilo som har sneket seg på i overgangsalderen. Og de har følt det som en trussel å se et slags forfall. Og jeg elsker å ha en jobb, hvor jeg får være med å se hvordan kvinnelige kunder av meg går fra å mistrives i egen kropp til å føle seg attraktiv og glad i seg selv og kroppen.

Til deg som partner, det er så viktig å anerkjenne og bekrefte din partner som er i overgangsalder. Uansett faser i livet så trenger vi mennesker å bli sett og anerkjent. Og særlig i sårbare faser, som overgangsalder kan være, så er det ekstra godt å få komplimenter og kjærlighet.Så dette er noe vi i parsamtaler oppfordrer partner til å være bevisst på. Vær raus med gode og og kjærtegn.

Tips til glidemiddel og leketøy fra butikken vår

Vår egen nettbutikk har en rekke produkter for å fremme intime gleder, både for single og par. Særlig med tanke på overgangsalder så anbefaler vi glidemiddel for de som plages med tørre slimhinner, samt å teste ut leketøy som kan hjelpe til dersom du plages med å få orgasmer. Her er lite utdrag fra vårt varelager i Intim

Vår nettbutikk Intimkos.no

Glidemiddel, rens til leketøy, massasjeolje
Premium Silikonbasert glidemiddel er et helt nøytralt glidemiddel, med en silkemyk og langvarig glideevne. Silikonbaserte glidemidler er drøyere i bruk enn vanlige vannbaserte, og en flaske vil holde lengre. Glidemiddelet har en tynnere konsistens og passer ypperlig til samleie og egen lek, men ikke sammens med leketøy med mindre det er av glass, metall eller stein.
Premium Silikonbasert Glidemiddel er dermatologisk testet, uten farge, lukt og smak samtidig som den er egnet for bruk sammen med latexkondomer

Pjur Med – Repair – Vannbasert Glidemiddel – 100ml

jur med Repair glide er et vannbasert glidemiddel med naturlige ingredienser som hjelper til med å regenerere hud og slimhinner, takket være Hyalurosyre som gir langvarig glid og intensiv fuktighet. En usynlig film legger seg som en beskyttende hinde på huden og gjør huden myk og glatt. Glidemiddelet kan brukes med kondomer og sexleketøy. Inneholder ikke syntetiske farger, parfyme, parafin, olje eller fett. Naturlig smak og duft. 100 ml. .

Satisfyer – Tropical Tip – Klitorisvibrator med APP – Rosa

Perfekt for en dypere nytelse. Tropical Tip er en ergonomisk klitorisvibrator med en treffsikker tupp. Formen gjør den behagelig å holde i, samtidig som den kan gi både presis og bredere stimulering av klitoris. Velg mellom hele 12 forskjellige vibrasjonsprogrammer som er svært enkle å justere via kontrollpanelet, slik at du enkelt kan finne din favoritt! Bla gjennom alt fra kriblende til intense vibrasjoner. Ønsker du mer? Da kan du koble Tropical Tip til Satisfyer Connect appen!

App – Satisfyer connect
Med den nye appen kan du nå enkelt la en partner ta kontrollen over ditt leketøy, og med mange ulike muligheter så vil dere begge få mye moro med appen

Seksualitet + Kjærlighet = Livskvalitet

Dette er vårt motto i Sexolog og Parterapeutene. Vi vet fra forskning fra vår utdanning at hvordan vi mennesker har det i kjærlighetslivet og med egen seksualitet har stor innvirkning på vår trivsel og livskvalitet. Og vi brenner for at både par og single skal ta kontakt med oss, da vi ser hvor mange som får økt livskvalitet etter samtaler med oss. Så nøl ikke med å ta kontakt dersom du som leser dette tenker at det kan være lurt med samtale hos en av våre Sexologer eller Parterapeuter.

Bestill time her